Artiklar

Hotet mot det svenska musikundret - En kris som skakar grundvalarna

Sveriges position på den globala musikscenen, ofta hyllad som det svenska musikundret, har gjort landet till en framträdande kraft inom musikexport. Denna status cementerades ytterligare när Abba erövrade Eurovision Song Contest med "Waterloo" för 50 år sedan, en seger som inte bara var en triumf för musikalisk skicklighet utan också ett bevis på Sveriges förmåga att skapa verk som når ut och berör människor över hela världen.

Läs mer

Gagekris? Så räddar du livemusiken

I en tid där Musikerförbundets nya gageförslag väcker debatt, står restaurang- och barägare inför dilemmat hur de ska fortsätta erbjuda livemusik utan att kompromissa med lönsamheten. Denna artikel tar sig an utmaningen att utforska kreativa strategier för att finansiera livemusik, från partnerskap till unika evenemangsformat, och erbjuder insikter om hur branschen kan navigera i dessa komplexa vatten. Hur kan etablissemang säkerställa att de fortsätter att bjuda in till musikens magi samtidigt som ekonomin hålls i schack?

Läs mer

Vad kostar musiker?

Att boka liveunderhållning är ett fantastiskt sätt att lyfta varje evenemang, vare sig det gäller ett bröllop, en företagsfest, eller en festival. Med hjälp av den senaste informationen från Musikerförbundets riksminimitariff för 2023/2024, ger vi dig en konkret guide till vad det kostar att boka ett liveband och vilka faktorer som spelar in i prisbilden.

Läs mer

Livemusik och hälsa ur ett historiskt perspektiv

Livemusik är inte bara en form av underhållning – det kan också ha en mängd positiva hälsoeffekter. Om du vill lindra stress och ångest, öka känslan av glädje och tillfredsställelse, förbättra din sömnkvalitet och öka din koncentration, bör du definitivt gå på fler konserter.

Läs mer

Bjud på filmmusik till nästa evenemang

Kan du föreställa dig en långfilm utan musik? Låt oss inse fakta, det fungerar helt enkelt inte. Det samma gäller evenemnag så som bröllop, dop, begravning och fest. Låt spännande artister och livemusik förgylla och förstärka upplevelsen. Genom att anlita professionella musiker bjuder du dina gäster på oförglömliga upplevelser. Vi har utifrån detta resonemang tagit ett samtal med Olivia Brisvall Rydqvist som är expert inom området filmmusik och spelar i Underlandsorkestern.

Läs mer

Music Handshake inleder samarbete med Atelier M&K

Ett exklusivt och personligt bröllop med färre och lättare förberedelser. Lägg därtill ett smidigt och tryggt förfarande att boka rätt artist till vigseln. Music Handshake inleder nu ett samarbete med Atelier M&K.

Läs mer

Att välja låtar till vigseln - hur ska vi tänka?

Wow, ni planerar ert livs största dag – er bröllopsdag - grattis! Lokalen är bokad, menyn spikad, gästerna inbjuda, bordsplaceringen klar och musikerna anlitade. Vad var det mer? Just det, låtval till vigseln är ju en delikat, rolig och viktig del av planerandet.

Läs mer

Press Release - Ny riktning

Äntligen! Vi som jobbar på Music Handshake är oerhört glada att nu kunna kommunicera att vi från och med idag tar bort alla administrativa avgifter. Detta innebär att du som bokar musiker och artistprojekt genom Music Handshake gör det till självkostnadspris. För dig som musiker innebär det att vi inte längre skär något från ditt gage. Så - vad väntar ni på? Varmt välkomna!

Läs mer

Musikhögskolestudent? Välkommen till framtidens musikindustri!

Det ska vara enkelt och tryggt att boka skickliga musiker till olika evenemang likväl som det ska vara enkelt för dessa musiker att driva ett hållbart och långsiktigt frilansliv. Music Handshake är en digital förmedlingstjänst för livemusik som verkar just för detta, nämligen ett tryggt och hållbart affärsklimat för både musiker och arrangörer. För dig som student på musikhögskolan finns det särskilda förmåner.

Läs mer

Musik till vigsel – Hur kan man tänka och göra sina val?

Att välja musik och repertoar till sin vigsel kan innebära olika känslor beroende på vem eller vilket par man pratar med. För någon är det en stressfaktor av rang och något nödvändigt ont och för en annan rent av den roligaste delen av planeringen inför bröllopet.

Läs mer

Vilken typ av livemusik ska vi ha på vår bröllopsdag och varför?

Det är i början av, enligt mig årets bästa månad, juni. Hela sommaren ligger framför oss, sol och värme börjar hitta tillbaka till vår frusna del av världen. Undertecknad har för ett par dagar sedan precis fått sin första dos vaccin och det märks i stort att vaccineringskampanjen är igång. Folk är på gott humör, bilder av vaccinationsintyg är vanliga i sociala medier. Människor kan med tillförsikt äntligen se fram emot en tid där vi så smått kan återgå till något som liknar en normal tillvaro. Detta märker vi också genom att mängden förfrågningar runt musik för vigsel, mingel och fest ökar.

Läs mer

Sångare och basist på scen

Vad kostar livemusik på bröllop och varför?

Ni har tagit ett av era livs största beslut, att ingå äktenskap med varandra – ett stort grattis till er! Det är mycket som ska planeras och ni har många delar att ta ställning till, många viktiga beslut att fatta. Kostnaderna är många och kan bli stora och att hålla sig till en uppsatt budget kan vara utmanande. Kläder, blommor, mat, dryck, fotograf, och så just det...musiken!

Läs mer

Bokningsagent för livemusik till livets viktigaste dag – ert bröllop

Musikbranschen… ett myller av olika komponenter. Svåra, för att inte säga omöjliga, att särskilja från varandra. Som ett kluster av oskiljaktiga delar som på olika sätt är beroende av varandra. Artister, ljus- och ljudtekniker, managers, förlag, distributörer, scentekniker, producenter med flera. Och så då vi agenter. Varför behövs agenter och vad gör vi egentligen?

Läs mer

Framtidens musikbransch

Musik Handshake öppnar upp dörrarna för externa finansiärer för att i sin tur ta sin rättfärdige plats bland stora bokningsbolag.

Läs mer

Sofia & The Steel String Pickers

Music Handshake - Ny Airbnb för livemusik!

Äntligen öppnar den nya marknadsplatsen Music Handshake portarna för omvärlden. Music Handshake är en digital plattform som förmedlar livemusik för alla tillfällen och skapar ett tryggare affärsklimat för både artister och arrangörer.

Läs mer

Okänd titel

00:00

00:00