Musik till vigsel – Hur kan man tänka och göra sina val?

Att välja musik och repertoar till sin vigsel kan innebära olika känslor beroende på vem eller vilket par man pratar med. För någon är det en stressfaktor av rang och något nödvändigt ont och för en annan rent av den roligaste delen av planeringen inför bröllopet.

Personligen tillhör jag den senare delen. Jag skulle ha ett otal låtar och musikstycken att välja mellan.

Vaddå 3 till 4 låtar på en vigsel?? Jag vill ha 50 till 60 låtar på min vigsel. En hel konsert helst!

Inställningen till denna del av planeringen inför bröllop och vigsel har så klart att göra med vilken hållning och relation till musik och sång man har. Har musiken en stor och avgörande roll i livet eller är den något som är sekundärt, mindre viktigt?

De flesta par vi möter har en ganska bra och precis idé om vilka låtar man vill ha till sin vigsel men tro mig, allt som oftast möter vi även människor som inte har en susning om vilken eller vilka låtar man vi ha på sin stora dag. Båda varianterna är så klart helt ok. Alla behöver inte ha musik som sitt stora intresse precis som alla inte heller har politik eller idrott som prioritet ett i sina liv.

Hur kan man då tänka när det gäller repertoar och låtval till sin vigsel? På detta finns så klart flera variabler. En klassiker är att välja repertoar utifrån gemensamma minnen. Kanske någon låt som man dansade till i början av sin relation, som spelades i bakgrunden till den första dejten. Eller varför inte några låtar som gick i soundtracket till er första gemensamma resa? Att välja musik som man tillsammans gillar och just nu dansar och kramas till hemma i köket kan också vara en rolig väg att gå. Att parterna väljer vars en låt eller vars två låtar och kanske en gemensam är inte ovanligt och naturligtvis helt ok – det är ni som bestämmer och som ska vara nöjda. Ytterligare en variant är att välja musik som spelades på till exempel någon av föräldrarnas vigsel. Detta kan ge en vacker stämning åt ceremonin och visa på gemenskap över generationer.

Jag vill också nämna några växande trender som vi på Högtidsportalen noterat: Att anlita någon att skriva en specialkomponerad bröllopssång. Kompositören lyssnar då på just er historia och sätter ton och text till det. Detta kan bli ett riktigt fint minne och också något som blir beständigt och finns kvar i resten av era liv. Att ha en sångarensemble eller mindre kör som sjunger en gospel eller kärleksorienterad soul-låt under utgången. Att ta in en artist eller ett band som sjunger eller spelar temat från er gemensamma favoritfilm. Som ingång/utgångsmusik eller under vigseln.

En viktig erfarenhet, utifrån vilken jag vill skicka med en liten varning under temat i denna artikel, är den om texter i era tilltänkta sånger och stycken. Det händer allt som oftast att par som vi jobbar med har valt sånger utan att riktigt kontrollera texten och textens innebörd. Det kan bli både komiskt och pinsamt om texten kommunicerar något annat än det ni vill förmedla, detta hur mycket ni än älskar melodin. Alltså, välj från hjärtat men kontrollera texten och budskapet i denna.

Avslutningsvis skickar jag med en liten lista på ytterligare några trender:

  • Individuell: Trenden med skräddarsydd vigsel håller i sig. Musiken ska manifestera brudparets personligheter.
  • Profan: Allt mer vigselsånger hämtas från populärmusiken.
  • Balladpräglad: Långa kärleksballader blir vanligare.
  • Klassisk: På ingångsmusikens topplista härskar fortfarande Mendelssohn och Wagner.

Medvetet vill jag inte skicka med en lista med låtar i denna artikel. Den skulle bli outhärdligt lång och jag vill också att ni går in med öppet sinne i era diskussioner om val av musik för just er vigsel. Vill ni så hjälper vi er gärna!

Vill ni lyssna och få inspiration som välkomnar jag er till Högtidsportalen inspirationslista på Spotify. Saknar ni någon favorit så hör gärna av er så adderar vi den till listan.

Högtidsportalen's bästa - Spotify playlist

Om Högtidsportalen

Högtidsportalen är helt och hållet nischat på livemusik för bröllop och dess olika delar; vigsel, mingel och fest samt till exempel nedslag och quiz. Företaget drivs utifrån en kärlek till livemusik på högtider samt gedigen egen erfarenhet av framträdande på denna typ av uppdrag och framför allt då bröllop. Högtidsportalen samarbetar endast med yrkesutövande musiker samt musikhögskolestudenter med hög kompetens. Utöver musikalisk kompetens kräver vi även hög social kompetens samt ödmjukhet inför uppdraget av de vi samarbetar med. Vi anser detta vara av stor vikt under den typ av uppdrag där våra samarbetspartners framträder. Vi tror också på en personlig kontakt med våra kunder och vad ni än vill prata om så finns vi ett telefonsamtal eller e-postmeddelande bort när som helst. Vi har ett brett kontaktnät och ser fram emot att få hjälpa just er att skapa stämningar och känslor på er stora dag!

Varmt välkomna!

Boka musiker till livets viktigaste dag via Högtidsportalen

P.s Läs gärna mina tidigare artiklar.

Vad kostar musik på bröllop och varför?

Vilken typ av musik ska vi ha på vår bröllopsdag och varför?

Skriven av

Peder Cavallius Ekman

Agent - Music Handshake

Okänd titel

00:00

00:00