Sångare och basist på scen

Vad kostar livemusik på bröllop och varför?

Ni har tagit ett av era livs största beslut, att ingå äktenskap med varandra – ett stort grattis till er! Det är mycket som ska planeras och ni har många delar att ta ställning till, många viktiga beslut att fatta. Kostnaderna är många och kan bli stora och att hålla sig till en uppsatt budget kan vara utmanande. Kläder, blommor, mat, dryck, fotograf, och så just det...musiken!

Vilken musik och artist skapar rätt stämning på just ert bröllop? Mycket tid och många tankar kan gå åt till vilka musikaliska inslag man väljer till sitt bröllop. Det kan vara en duett med gitarrkomp till vigseln, en sångarensemble eller stråkkvartett till mingel och fördrink och ett riktigt bra party-/coverband till festen.

Utifrån min egen bakgrund som utbildad sångare på otaliga vigslar och bröllopsfester och de vittnesmål som kunder har kommit med efter utfört uppdrag handlar livemusik på bröllop inte bara om den stund som anlitad musiker spelar och sjunger under denna, er stora dag. Det handlar om att skapa stämningar. Stämningar som förmedlar den känsla som ni vill sätta på ert bröllop. Stämningar och känslor att ta med ut i livet och som ni vill att era gäster, nära och kära, ska få ta med sig hem från denna dag. Känslor och stämningar som skapar gemensamma minnen som finns etsade i era och era nära och käras inre för resten av era och deras liv. Varje gång, under resten av era liv, kommer ni med ett leende på läpparna, minnas er fantastiska bröllopsdag när ni hör den eller de sånger som till exempel spelades under er vigsel. Ett ganska enkelt men icke desto mindre vackert sätt att minnas en av livets finaste tillfällen, eller hur?

Vad kan då musik och musiker för bröllopets olika delar kosta? Det är inte alltid en enkel fråga att besvara. Frågan skiljer sig också från par till par utifrån vilken musik, stämning och utifrån vilken typ av instrumentalister dessa vill ha.

Vigsel

Under vigseln vill man ha en känsla av vacker stämning, lycka och kärlek. Vanligt förekommande här är en solist (instrumentalist eller sångare) eller en duo som framför en till fyra sånger under ceremonin. För en solist bör priset för en yrkesverksam musiker ligga på från ca 5-6 000 SEK och för en duo från ca 9-10 000 SEK. Om den/de som sjunger behöver ackompanjemang tillkommer kostnad för detta. Gifter man sig i kyrkan finns ofta alternativet att anlita en kantor för ackompanjemang vilket i regel inte innebär någon tilläggskostnad.

Mingel

Till minglet föredras ofta något lugnt och sansat i bakgrunden men som ändå skapar en stämningsfull atmosfär. Det kan vara till exempel en trubadur med gitarr eller en pianist som framför Evergreenes under ca 60 minuter. Kostnaden för denna typ av musiker och uppdrag bör ligga på från ca 5 000 SEK. Som exempel här kan vi även nämna en stråkkvartett. Priset för en sådan bör ligga på från ca 10 000 SEK för ca 60 min. För mingel tillkommer ofta kostnad för ljudutrustning.

Bröllopsvals och fest

När middagen är klar väntar så brudvalsen, dansen där “de lyckliga tu” öppnar upp för bröllopsfestens final med ett välfyllt dansgolv. Vissa föredrar att till brudvalsen dansa till en klassisk wienervals och för detta lämpar sig en stråkkvartett alldeles ypperligt. Kanske den man hade tidigare under minglet? Andra föredrar en bröllopsvals av modernare karaktär och låter kvällens trubadur eller coverband framföra denna. Till festen och tillhörande dansgolv vill man sedan gärna liva upp stämningen. Förslagsvis anlitar man då en trubadur som spelar solo med gitarr eller piano. Priset bör här ligga på från 10 000 SEK för tex 2 gånger 45 min. Vill man ha något större finns möjligheten att anlita ett fullt band och då till priser från ca 20 000 SEK. För fest tillkommer ofta kostnad för ljudutrustning.

Trumslagare på scen

Tillägg

Ibland finns en önskan om att det också ska finnas musikaliska inslag även under middagen. Uppskattade inslag kan då vara exempelvis nedslag i form av brudens favoritsång eller ett musikquiz där gästerna får besvara frågor utifrån musikaliska framträdanden. Här passar exempelvis en trubadur alldeles utmärkt.

Ofta finns akter som kan och gärna tar sig an antingen hela er stora dag (vigsel + mingel + fest samt tillägg) eller ett par av dessa delar och man kan då oftast göra ett bättre pris som paket än vad respektive del skulle kostat separat.

Samtliga priser ovan är grova generaliseringar och varierar så klart från akt till akt. Övriga saker som bör diskuteras inför en bokning är reseersättning samt logi, mat och dryck.

Vad är det då som kostar och avgör våra artisters prissättning?

Att vara yrkesverksam artist innebär mer än att ”bara” framträda. För att kort redogöra för och motivera våra artisters priser kommer här en liten lista på vad man som yrkesverksam kulturarbetare måste räkna in i sitt gage:

  • Repetitionstid
  • Framtagning av material såsom ackord, text, noter mm
  • Sociala avgifter
  • Skatter
  • Pension
  • Semesterersättning
  • Lön/arvode
  • Kostnader för inköp eller inhyrning av ljud/ljusutrustning
  • Administrativt arbete utöver själva framträdandet

Högtidsportalen är helt och hållet nischat på livemusik för bröllop och dess olika delar; vigsel, mingel och fest samt till exempel nedslag och quiz. Företaget drivs utifrån en kärlek till livemusik på högtider samt gedigen egen erfarenhet av framträdande på denna typ av uppdrag och framför allt då bröllop. Högtidsportalen samarbetar endast med yrkesutövande musiker samt med musikhögskolestudenter. Utöver musikalisk kompetens kräver vi även hög social dito samt ödmjukhet inför uppdraget av de vi samarbetar med. Vi anser detta vara av stor vikt under den typ av uppdrag där våra samarbetspartners framträder. Vi tror också på en personlig kontakt med våra kunder och vad ni än vill prata om så finns vi ett telefonsamtal eller e-postmeddelande bort när som helst.

Vi har ett brett kontaktnät och ser fram emot att få hjälpa just er att skapa stämningar och känslor på er stora dag!

Boka musiker till livets viktigaste stunder via Högtidsportalen

Varmt välkomna!

Skriven av

Peder Cavallius Ekman

Agent - Music Handshake

Okänd titel

00:00

00:00

Vi använder oss av cookies för att förbättra din upplevelse och våra tjänster. Om du accepterar användandet, var god välj “Acceptera”. Om du önskar anpassa inställningarna, var god välj “Inställningar”. För mer information, läs gärna vår Cookiepolicy.