Vilken typ av livemusik ska vi ha på vår bröllopsdag och varför?

Det är i början av, enligt mig årets bästa månad, juni. Hela sommaren ligger framför oss, sol och värme börjar hitta tillbaka till vår frusna del av världen. Undertecknad har för ett par dagar sedan precis fått sin första dos vaccin och det märks i stort att vaccineringskampanjen är igång. Folk är på gott humör, bilder av vaccinationsintyg är vanliga i sociala medier. Människor kan med tillförsikt äntligen se fram emot en tid där vi så smått kan återgå till något som liknar en normal tillvaro. Detta märker vi också genom att mängden förfrågningar runt musik för vigsel, mingel och fest ökar.

Musikaliska inslag under bröllopsdagen… Varför anser vi och många med oss att det är så viktigt? Handlar det inte bara om någon som kommer och spelar och sjunger några minuter under en vigsel eller ett mingel? Eller ett band som spelar ett par timmar på festen? Är det värt kostnaden? Låt mig ställa en fråga. Vad gör musiken med oss? Jo, jag är ganska övertygad om att de flesta håller med mig när jag säger att musiken väcker känslor och att den skapar minnen. Faktum är att detta inte är något jag bara säger utan att det är vetenskapligt bevisat. Musik stärker dopaminutsöndringen och får oss nämligen att känna oss extra lyckliga under en tillställning där musik är en del.

Minnen (av känslor), djupt rotade i oss, som vi har med oss för evigt, i vårt inre efter en stämningsfull vigsel, dop eller begravning eller en lyckad fest. Vi kan höra ”vår” låt på radion (eller kanske mer troligt dessa dagar på Spotify) och plötsligt befinna oss i den där underbara känslan vi hade på till exempel vår bröllopsdag. L Människor jag pratar med nämner så gott som alltid livemusiken som det starkaste minnet från dagen då de gifte sig och även från andra högtider.

Vissa vill ha en stråkkvartett på ett bröllops- eller festmingel. Jag kan förstå det. Tänk er fyra stråkmusiker i eleganta aftonklänningar och smoking. De kan ju förvandla vilken förortsträdgård som helst till en 1700-tals slottspark i södra Frankrike.

Och angående live-musik på fester. Visst är det väl så att de bästa festerna man har varit på har innehållit just en rejäl portion livemusik med ett svängigt band som fått gästerna att svettas rejält på dansgolvet under några timmar med en underlig typ av träningsvärk dagen efter. Visst är det så att ingen fest når de högsta nivåerna utan ett liveband?

Ett musikaliskt uppträdande är något som tillför den där extra kryddan till eventet, något som gör att det blir speciellt och unikt, inte bara ett i mängden. En väg att sätta din personliga prägel på just ditt event eller din högtidsstund. Genom musiken kan man skapa just den stämning man vill ha och låta gästerna ta med sig den i form av känslor och minnen.

Känslor och minnen…. Det är därför vi tycker att livemusiken bör ha en så stor och viktig roll på högtider, vilka de än må vara. Känslor och minnen som du bär med dig idag, imorgon och resten av ditt liv.

Vilken typ av musik kan man då ha under bröllopsdagens olika delar? Hur kan man tänka? Det är naturligtvis individuellt vad man vill ha men jag ska lite kortfattat nedan ge min syn på saken.

Vigseln Har ni en gemensam favoritsång? Kanske en låt som spelades när och där ni träffades? En sång som frambringar gemensamma minnen? Antal sånger under vigseln varierar men vanligt är två till fyra stycken. Genremässigt varierar det naturligtvis också. Personligen tycker jag här att man ska tänka personligt. Vad gillar ni? Annat att reflektera över kan vara om det ska vara solist eller duo och val av kompinstrument, till exempel gitarr eller piano.

Minglet En stunds livemusik till minglet under fördrinken är alltid uppskattat och kan sätta en väldigt fin prägel och stämning inför den stundande middagen. En stråkkvartett kanske om man vill ha en vacker och romantisk stämning. Eller varför inte en trubadur som spelar era gemensamma favoriter. Tiden för en mingelspelning varierar någonstans mellan 45 och 90 minuter.

Bröllopsvalsen Middagen är över, taffeln är bruten och nu längtar många gäster upp till ett rykande hett dansgolv. Först kommer dock den ack så viktiga brudvalsen. Dansen där det vackra brudparet öppnar upp dansgolvet genom att sväva ut i en första dans som äkta makar. Vanligen syftar man här på en wienervals men det är naturligtvis upp till er vilken typ av musik som ska spelas till er brudvals. Det är er dag och ni som bestämmer. Gällande framförandet av musiken så varför inte låta kvartetten/trubaduren från minglet sköta även detta?

Festen Brudparet har fått glänsa i sin brudvals inför gästerna och äntligen är det dags för alla danssugna att få ”motionera” av sig middagsmaten. Här rekommenderar jag ett riktigt bra party- eller coverband eller en erfaren trubadur som kan höja stämningen. Vilken genre vill ni ha att dansa till? Disco, funk eller mer åt rock’n’roll? Eller kanske ett band som spelar en mix av alltihop, från 50-talsrock till dagens stora hits? Ett vanligt upplägg är att anlita bandet för två gånger 45-60 min med en paus emellan men så klart kan man vrida på detta allt enligt önskemål.

Quiz Ett roligt och uppskattat inslag under middagen kan vara ett musik-quiz där man låter bandet/trubaduren framföra musikexemplen live. Frågorna baseras förslagsvis på bröllopsparets gemensamma historia och musikaliska preferenser och kan ställas av inhyrda musiker eller av kvällens toastmaster.

Nedslag Ett annat roligt och uppskattat inslag under middagen är ”musikaliska nedslag”. Dessa kan vara till exempel i form av brudens eller brudens favoritsånger eller med en sång som framförs för att hylla den ena eller andra parten. Förslagsvis låter man kvällens band eller delar av detta alternativt trubaduren sköta detta.

Vad gäller mer precisa förslag på repertoar så kommer jag återkomma till detta delikata ämne i en senare artikel, välkomna till den!

Högtidsportalen är helt och hållet nischat på livemusik för bröllop och dess olika delar; vigsel, mingel och fest samt till exempel nedslag och quiz. Företaget drivs utifrån en kärlek till livemusik på högtider samt gedigen egen erfarenhet av framträdande på denna typ av uppdrag och framför allt då bröllop. Högtidsportalen samarbetar endast med yrkesutövande musiker samt musikhögskolestudenter med hög kompetens. Utöver musikalisk kompetens kräver vi även hög social kompetens samt ödmjukhet inför uppdraget av de vi samarbetar med. Vi anser detta vara av stor vikt under den typ av uppdrag där våra samarbetspartners framträder. Vi tror också på en personlig kontakt med våra kunder och vad ni än vill prata om så finns vi ett telefonsamtal eller e-postmeddelande bort när som helst. Vi har ett brett kontaktnät och ser fram emot att få hjälpa just er att skapa stämningar och känslor på er stora dag!

Varmt välkomna!

Skriven av

Peder Cavallius Ekman

Agent - Music Handshake

Okänd titel

00:00

00:00