Vad kostar musiker?

Att boka liveunderhållning är ett fantastiskt sätt att lyfta varje evenemang, vare sig det gäller ett bröllop, en företagsfest, eller en festival. Med hjälp av den senaste informationen från Musikerförbundets riksminimitariff för 2023/2024, ger vi dig en konkret guide till vad det kostar att boka ett liveband och vilka faktorer som spelar in i prisbilden.

Kostnaden för att boka liveunderhållning

När du bokar ett liveband eller en artist, finns det flera avgörande faktorer som påverkar kostnaden. Dessa inkluderar typen av framträdande, speltidens längd, antalet framträdanden, och eventuella tillägg som helgavgifter eller behov av teknisk utrustning. Grundpriset för att boka en artist startar från 5 810 kr, med högre priser för mer etablerade namn.

Viktiga faktorer som påverkar priset

Typ av framträdande: Priset varierar beroende på om det är en konsert, ett bröllop, eller en annan typ av evenemang.

Speltid: Standardpriset täcker upp till tre timmars spelning.

Antal framträdanden: Kostnaden kan variera beroende på om det är ett enstaka framträdande eller en serie framträdanden.

Tillägg: Detta kan inkludera allt från extra instrument till högtidstillägg.

Q&A: Vanliga frågor om kostnader för liveunderhållning

Vad kostar det att boka en artist?

En enskild artist börjar på en fakturakostnad från 5 810 kr, med möjlighet för högre priser beroende på erfarenhet och efterfrågan.

Vad kostar en solist?

En solist, med ett påslag på 20% för enskilda framträdanden, kan kosta från 6 972 kr upp till 10 800 kr.

Vad kostar det att anlita ett band?

Ett band bestående av fyra personer börjar på 23 240 kr, med potential för högre kostnader baserat på bandets sammansättning och erfarenhet.

Hur stor bör budgeten vara för livemusik inför bröllopet?

En budget på mellan 10 000 kr och 15 000 kr rekommenderas som en grund för att täcka en solist eller ett mindre band.

Hur mycket kostar en DJ?

Att anlita en DJ är jämförbart med att boka en solist, med priser som startar från 6 972 kr till 10 800 kr.

Hur mycket kostar det att anlita en trubadur?

En trubadur, likt en DJ, kan kosta från 6 972 kr till 10 800 kr, beroende på evenemangets specifika krav.

Varför bör man följa musikerförbundets riktlinjer gällande gage?

Som arrangör är det av största vikt att följa Musikerförbundets riktlinjer och minimitariffer av flera anledningar. För det första säkerställer det att du som arrangör agerar etiskt och rättvist, vilket bidrar till musikernas välfärd och upprätthåller en levnadsstandard som är rättvis för det arbete och den talang de bidrar med. För det andra stärker det ditt rykte och dina relationer inom musikindustrin. Musiker och andra branschaktörer tenderar att föredra att arbeta med arrangörer som visar respekt för deras arbete genom att erbjuda rättvisa villkor. Detta kan leda till högre kvalitet på framträdandena och ett mer engagerat samarbete. Slutligen är det ett sätt att bidra till en hållbar musikbransch där talanger kan frodas och utvecklas. Genom att följa dessa riktlinjer visar du som arrangör att du värderar kvalitet, professionalism, och långsiktighet, vilket är i linje med Music Handshake's åtagande att främja positiva och varaktiga relationer inom musikindustrin.

Genom att förstå dessa grundläggande kostnader och faktorer som påverkar prissättningen, kan du bättre planera ditt evenemang och säkerställa att du får den bästa möjliga musikupplevelsen inom din budget. För mer information och detaljerade priser, besök Music Handshake, din guide till att boka den perfekta liveunderhållningen för ditt nästa evenemang.

Skriven av

Ardalan Azadi

VD - Music Handshake

Okänd titel

00:00

00:00