Bjud på filmmusik till nästa evenemang

Kan du föreställa dig en långfilm utan musik? Låt oss inse fakta, det fungerar helt enkelt inte. Det samma gäller evenemnag så som bröllop, dop, begravning och fest. Låt spännande artister och livemusik förgylla och förstärka upplevelsen. Genom att anlita professionella musiker bjuder du dina gäster på oförglömliga upplevelser. Vi har utifrån detta resonemang tagit ett samtal med Olivia Brisvall Rydqvist som är expert inom området filmmusik och spelar i Underlandsorkestern.

Underlandsorkestern består av professionella blåsmusiker som arbetar som frilans, och så klart är de alla goda vänner. Tillsammans bildar de en ensemble med sättningen tvärflöjt, trumpet, klarinett, valthorn och fagott.

Vi frågar Olivia om orkesterns bakgrund och hur de träffades. Vi är alla utbildade vid musikhögskolor i Sverige och utomlands, och det var också så vi lärde känna varandra, då vi studerade ihop. Idag har alla tagit examen och arbetar som musiker.

Det hela började med ett samarbete med Science Fiction-bokhandeln, då vi hade en Sagan om Ringen-konsert hos dem för att fira Tolkiendagen. Det blev väldigt lyckat, och de bad oss komma tillbaka och spela en Star Wars-konsert på May the 4th, och senare en Harry Potter-konsert. Vi behövde ett namn, och eftersom vi bara spelar musik från andra världar fastnade vi för Underlandsorkestern. Så småningom började andra arrangörer höra av sig och ville ha filmmusikkonserter, och ensemblen fick vingar!

Vi blir nyfikna på vad man får när man anlitar Underlandsorkestern och Olivia berättar. Om man bokar oss till sin vigsel så får man sina önskelåtar framförda av en orkester som låter nästan som på film! Om man bokar oss till festen så kan man antingen få besök av Prinsessan Leia, Saruman eller andra karaktärer som framför en show med quiz och teater, eller också kan man få en mer traditionell konsert där musiken får vara i fokus utan skoj och spex. Man kan definitivt skräddarsy konceptet, till exempel om det är någon särskild film man vill ha musik från. Vi är väldigt öppna för att möta önskemål och designa framförandet så det passar tillfället perfekt.

Vilka som bokar oss varierar ganska stort. Som nämnt började ensemblen spela på Science Fiction-bokhandeln i Malmö, där publiken bestod till största delen av Sci-fi-älskare. Efter det har förfrågningarna kommit från olika håll, och med olika koncept. Vi har t.ex. gjort långa konserter för vuxna med mycket musik och spex på t.ex. kammarmusikfestivaler och kulturhus, men även familjekonserter i kyrkor som varit mer barnanpassade. Vi tror att det som finns gemensamt hos de som bokar oss är kärleken till filmmusiken, och att den genom sin igenkänningsfaktor och nostalgi lockar en annan typ av publik än en klassisk blåskvintett-konsert. Vi kan också stolt säga att majoriteten av ställena vi spelar på har bokat oss, eller uttryckt önskan om att boka oss, upprepade gånger.

Olivia berättar engagerat hur musiken bidrar till evenemanget och upplevelsen. Vi bidrar med fantastisk musik som alla filmälskare känner igen, framförda på akustiska instrument som skapar en magisk och unik stämning som verkligen är något utöver det vanliga! Vårt dröm-gig är inte en specificerad plats utan snarare ett sammanhang. Att få spela någonstans där lokalen, musiken och stämningen går ihop till ett, som t.ex. att få spela Harry Potter i ett slott, eller Star Wars på ett rymdskepp (vi gillar att drömma stort!). Någonstans där vi inte kommer in som någonting utifrån utan där ensemblen och musiken smälter in i sammanhanget och bidrar till en maximal upplevelse. Det vore också fantastiskt roligt att få professionell hjälp med utklädnader och smink.

Skriven av

Music Handshake

Team

Okänd titel

00:00

00:00